Sorg/døden/lidelse

 

Hvor går man hen, når man går bort?

Tut og Tobias besøger hver dag onkel Arne, hans kone, Frida og hunden Otto, som er gravid og venter hvalpe. Onkel Arne er gammel og syg. En dag er han død. Hans krop ligger i sengen med sit fine tøj på - men hvor er han selv henne?

De voksne siger, at onkel Arne har fået fred. At han er sovet ind. At han er gået hjem til Gud. At han har stillet træskoene. At han er gået bort. Tut og Tobias møder bedemanden, som er en dame. De er med ved bisættelsen i kirken, hvor alle, der kender onkel Arne siger farvel til ham i deres tanker. Onkel arne er gået bort, men Tut og Tobias bliver klar over, at han ikke er væk, men lever inde i dem selv, hver gang de tænker på  ham.

Til jord skal du blive...

Dødens og begravelsens kulturhistorie i Danmark 1780-1990

Forholdet til døden er et vigtigt vindue til indsigt i helt fundamentale træk i kultur og samfund - uanset om det gælder en nutidig statsleder eller en sønderjysk bonde i 1700-tallet. Bogen rummer den første samlede fremstilling af dødens kulturhistorie i Danmark og er baseret på mere end 50 års forskning samt omfattende kildestudier. Den redegør for menigmands forhold til døden, begravelsens skikke og ritualer samt kirkegårdens kultur og symboler fra 1700-tallet til i dag.

Til jord skal du blive.... er et dansk modstykke til den franske kulturhistoriker Aries´ berømte værk fra 1975 om dødens kulturhistorie og samtidig en evigt aktuel bog med budskab til både læg og lærd.

DVD - Liv og død for teenagere

 

Undervisningsmateriale: Døden - en del af livet

 

Skole-Kirke Tjenesten